środa, 23 maja, 2012 | Autor:

Kontynuując rozważania na temat funkcjonalnej kuchni, rozszerzymy zagadnienia dotyczące rozmieszczania sprzętów i urządzeń. Omawiając ciąg technologiczny wymieniane były trzy podstawowe sprzęty, które znajdują się w każdej kuchni:

•   lodówka ( wkładanie i wyjmowanie produktów)

•   zlewozmywak ( wstępna obróbka produktów)

•   kuchnia ( obróbka termiczna końcowe przygotowanie potraw)

Poza nimi do dyspozycji przyszłego użytkownika kuchni jest szeroki wybór sprzętów i urządzeń uzupełniających. Ich rozmieszczenie w kuchni powinno być przemyślane oraz funkcjonalnie połączone w jedną całość.

•   zmywarka – lokalizowana blisko zlewu, z uwagi na to, że brudne naczynia i garnki z reguły najpierw trafiają do zlewu

•   kuchenka mikrofalowa – blisko lodówki ponieważ najczęściej podgrzewamy rzeczy z niej wyciągnięte

•   ekspres do kawy – blisko zlewu i lodówki z powodu częstego używania wody i mleka przy robieniu kawy

•   kosz na śmieci – blisko zlewu i głównego blatu roboczego ponieważ tam jest najwięcej wytwarzanych odpadów

Przykłady rozmieszczania sprzętów (praworęczność lub leworęczność przyszłego użytkownika kuchni jest istotną kwestia i należy o tym pamiętać):

Przy planowaniu kuchni należy pamiętać o tym, że poszczególne sprzęty i szafki otwierają się i trzeba pozostawić odpowiednio dużo miejsca aby wygodnie z nich korzystać. Minimalną wygodną odległością jest 140cm. 110cm jest proponowane w niektórych źródłach ale jestem zdania, że to nie jest do końca wygodny wymiar.

Poświęcę kilka zdań samej lodówce. Często zdarza się, że po umieszczeniu lodówki na swoim miejscu docelowym, nie została przemyślana kwestia kierunku jej otwierania się. Oczywiście nie piszę tutaj o lodówkach tzw. side by side, gdzie jest dwoje skrzydeł otwierających się w obu kierunkach. Producenci lodówek często deklarują opcjonalne montowanie drzwiczek w danym modelu czyli, że jeśli zakupimy lodówkę z drzwiczkami otwierającymi się na lewo serwisant może przyjechać i zmienić kierunek. Jednak z własnego doświadczenia nie polecam takiego rozwiązania, ponieważ po przestawieniu drzwiczek uszczelka się odginała powodując nieszczelność.  Najprościej jest przeanalizować układ kuchni, rozmieszczenie sprzętów i zakupić lodówkę otwierającą się w pożądanym kierunku.

Równie istotną kwestią co poziome rozplanowanie sprzętów i urządzeń jest przemyślenie ich pionowego usytuowania, czyli wysokości blatów roboczych, wysokości górnych szafek itp. Wszystkie wysokości w kuchni najlepiej jest dopasować do wzrostu i potrzeb jej użytkowników. Osobiście byłam świadkiem takiej sytuacji gdzie projektant w jednym z renomowanych salonów kuchennych projektując kuchnię dla małżeństwa emerytów nie uwzględnił w projekcie choroby zwyrodnieniowej żony i gdy kuchnia została zamontowana okazało się, że Pani inwestor w ogóle nie dosięga do szafek zawieszonych nad blatem. Planujmy kuchnie pod własne potrzeby tak aby spełniała swoja funkcję, zwłaszcza przy szerokim wyborze asortymentu jaki mamy obecnie.

Na koniec jeszcze kilka istotnych rzeczy, które pomogą stworzyć wygodna kuchnię.

Jeżeli gabaryty pomieszczenie kuchennego są odpowiednio duże można różnicować wysokości szafek i blatów

•   85 – 95 cm przy pracy na stojąco

•   70 – 75 cm przy spożywaniu posiłków

•   110 – 115 cm – barki

•   gotowanie lub smażenie jest bardziej dogodne gdy płyta grzewcza jest na wysokości ok. 75cm, czyli 10 – 20cm poniżej wysokości blatów roboczych

Dopasowanie poziomu blatu do wzrostu osób z niego korzystających

Obniżona płyta grzewcza; razem z płytą można obniżyć fragment blatu, który zostanie wykorzystany przy mieszaniu sałatek, ozdabianiu ciast, otwieraniu wina itp.

Kosz na śmieci jest bardzo wygodny, gdy jest zlokalizowany pod blatem roboczym lub pod zlewem na szufladzie, łatwo wtedy uprzątnąć blat, lub myjąc warzywa odrazu resztki wrzucać do kosza; można go również zamknąć bez używania rąk.

W przypadku gdy piec jest osobnym urządzeniem z płytą grzewczą można go zamontować wyżej, taka by wyjmując i wkładając do niego potrawy móc stać wyprostowanym. Nad piecem można wtedy umiejscowić kuchenkę mikrofalową (należy jednak pamiętać alby nie zamontować jej zbyt wysoko, bo wtedy wkładanie i wyjmowanie potraw nie będzie wygodne).

Podobnie wygląda kwestia wysokości montowania zmywarki. Jeśli układ i wielkość kuchni pozwalają na nie umieszczanie jej pod blatem lub pod zlewem to wygodnie jest ustawić ją na wysokości, tak by wyciągając i wkładając naczynia nie być zmuszonym do ciągłego schylania się.

Ania_M

 

 

 

 

 

wyświetleń: 3.6K
Kategoria: Projekty wnętrz
Możesz śledzić komentarze do tego wątku poprzez subskrypcję RSS 2.0. Komentarze i pingi są wyłączone.

6 komentarzy

  1. 1
    Lipton 

    Bardzo ciekawe spostrzeżenia. Jednak często nasze kuchnie są mniejsze niż 10m2 i wtedy spełnienie pewnych rzeczy staje się wręcz niemożliwe. Wiem co mówię – projektowałem taką kuchnię o powierzchni około 7-8m2 i z pewnych rzeczy świadomie musiałem zrezygnować bo umieszczenie pieca kuchennego, lodówki, zmywarki, blatu roboczego wraz ze zlewozmywakiem byłoby wtedy niemozliwe. Dlatego najważniejszy w tym wszystkim jest przemyślany projekt od A do Z, a nie coś zrobionego na szybko i na kolanie – jak większość osób robi w życiu codziennym. Myślę, że warto by pokazać projekty właśnie dla małych przestrzeni gdzie liczy się każdy cm kwadratowy. To jest wtedy sztuka:).

  2. 2
    Ania_M 

    Jasne, masz rację. Moje dywagacje na razie są schematami i pokazują co można jeśli jest miejsce. Tematyka kuchni malych i trudnych miejsc do rozwiązanaia na pewno będzie przeze mnie poruszona 🙂

  3. 3
    tadeusz 

    no tak, a co w wypadku, jak na dwóch użytkowników kuchni jeden ma 196 cm a drugi (druga) 170 ?:) wieczna awantura o wysokość szafek 🙂

  4. 4
    Ania_M 

    Tadeusz, życie we wszystkich aspektach to sztuka kompromisu 😉 Moje schematy mają pomóc unaocznić pewne kwestie często pomijane przy projektowaniu. Można w dowolny sposób się nimi posiłkować ale nie zawsze gabaryty kuchni pozwalają na luksus wykorzystania wszystkich rozwiązań. Jeśli masz taką możliwość możecie pokombinować z różnymi wysokościami blatów, dodatkowymi blatami wysuwanymi lub dostosować wysokości do osoby, która będzie głównym kucharzem.

  5. 5
    Grzesiek 

    rozwiązaniem na pytanie pana Tadusza jest kuchnia wyspa z długim blatem kuchennym i różnicą poziomu między jedną stroną a drugą stroną. Na przykład facet ma 195 cm, kobieta 165 cm więc po jednej stronie blat będzie na wysokości np 70 cm dla osoby niższej a po drugiej np 90 cm dla osoby wyższej. Oczywiście jest to tylko pomysł, który w pewnym sensie przynosi oczekiwane rozwiązanie ale niestety również ma swoje wady 🙂

  6. Dobrze, że w artykule jest napisane jak ważną rzeczą jest dostosowanie wysokości szafek do wzrostu. Mimo, iż w mojej kuchni mogę schować większość rzeczy, niektóre szafki są za wysoko i bez stołeczka ani rusz;)