poniedziałek, 30 września, 2013 | Autor:

Teatr Dzieci Zagłębia

Tak sobie szperałem ostatnio po internecie i całkowicie przypadkiem natknąłem się na miejscowego njusa, a mianowicie miasto ogłosiło, a co lepsze już rozstrzygnęło przetarg na wykonanie projektu modernizacji i przebudowy naszego miejscowego teatru w Będzinie. Pewnie też nie słyszeliście? Bardzo mnie to zdziwiło ponieważ  jako podmiot gospodarczy działający na polu architektury, okazuje się że do końca tak naprawdę nie wiem, co dzieje się w moim własnym mieście…he. Dyskretne mamy te władze co nie… Po cichutku, bez rozgłosu do którego zostaliśmy przyzwyczajeni, mamy tak ważny przetarg za sobą. Oczywiście wszystko odbyło się w duchu fair play, miejscowe info pojawiło się na BIP-ie i oficjalnej stronie teatru, ale po tym jak przyzwyczajno Nas do famfarów jakie zawsze odbywają się przed jakąś nawet najdrobniejszą inwestycją w naszym mieście, poczułem się z lekka zagubiony brakiem PR…

Chętnych jak się okazało po zapoznaniu z lekturą przetargu było wielu, a zwycięzcą zostało biuro projektowe z Bydgoszczy. Oczywiście jako ciekawy zawodowo od razu zapoznalem się z portfolio zwycięzców i mówiąc szczerze nie powaliło mnie na kolana, w w mojej ocenie  to ważny projekt dla wizerunku naszego miasta. Praw rynku i ustawy o zamówieniach publicznych się jednak nie oszuka – ceną przebija się dzisiaj wszystko.

Invalid Displayed Gallery

Pomysłodawcą projektu przebudowy teatru jest znany czeski scenograf i projektant Pavel Hubička. To według jego koncepcji ma zostać opracowany projekt budowlany i wykonawczy przebudowy obiektu. Koncepcję prezentowałem już wcześniej na naszym portalu w jednym ze wpisów przedstawiając ją jako mocno wstępną, ale dla zapominalskich i zainteresowanych zamieszczam poniżej wizualizacje prezentujące projekt oraz krótki opis koncepcji.

Invalid Displayed Gallery

Poniżej zamieszczam krótki opis autorski do koncepcji, z której możemy dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy.

REKONSTRUKCJA ORAZ BUDOWA TEATRU W BĘDZINIE.

Rekonstrukcja oraz budowa nowej cześci Teatru w Będzinie, łączy w sobie współczesny konstruktywizm z typową dla miasta, mieszczańską i przemysłową architekturą.Główną ideą dla całego budynku teatralnego jest motyw przenikania oraz łączenia rzeczywistej i iluzorycznej czasoprzestrzeni. Wrażenie iluzji przestrzeni tworzy teatralny motyw dekoracji portalu przed głównym wejściem do foyer. Portale uporządkowane są w odwróconej perspektywie niż na teatralnej scenie ale osadzone są pomiędzy bocznymi, frontowymi ścianami utworzonymi z lustrzanych powierzchni, w klasycznej , linearnej perspektywie. Szklane ściany posiadają również funkcję multimedialnego ekranu projekcyjnego, który w godzinach wieczornych podkreśla atmosferę sceny teatralnej o charakterze parkowym w barokowym stylu. Powierzchnia wody optycznie wydłuża portal oraz pozwala na powstanie dodatkowych kurtyn wodnych umożliwiających różnego rodzaju projekcje.
Po wejściu do foyer “barokowa” scena zmienia się w industrialną przestrzeń. Motyw teatralnej iluzji czasu odzwierciedla się w kompozycji współczesnej i historycznej architektury. Uwidacznia się to na zachodniej i północnej części elewacji, w postaci pęknietej klascystycznej ściany z przerysowanymi drzwiami wejściowymi do kawiarni. Z funkcjonalnego punktu widzenia celem rekonstrukcji jest m.in. bardziej praktyczny i przejrzysty podział teatralnego budynku, ulatwiający komunikację. Centralna jego cześć należy do publiczności. Powstanie nowe wejście i foyer, z którego jest bezpośrednio dostęp do kawiarni, na Wielka Scenę oraz nowopowstałą Mała Scenę. Mała Scena to wariabilna przestrzeń teatralna, która
umożliwia konwencjonalny bądż niekonwencjonalny podział pomieszczenia za pomocą regulacji podestów na zmiennych wysokościach. Wykorzystanie nowoczesnego parku oświetleniowego nakonstrukcji ponad całą przestrzenią i nowoczesna technologia teatralna umożliwi kierowanie repertuaru w stronę nowych trendów we współczesnej scenografii teatralnej. Duża Scena sali głównej teatru, zostanie rozszerzona poziomo i pionowo – w kierunku od publiczności oraz zostanie wyposażona techniką teatralną. Kawiarnia będzie miejscem, które połączy przestrzeń między foyer oraz dwiema scenami teatralnymi. Zachodnia cześć budynku pozostanie miejscem do celów administracjnych.
Wschodnie skrzydło nawiązujace do Wielkiej Sceny będzie miejscem dla części technicznej, nowych pracowni plastycznych jak również składów i magazynów teatralnych. Część wschodniego bloku połączona jest z parkingiem oraz rampą, umożliwiającą transport dekoracji bezpośrednio ze scen.

FOYER

Foyer i kawiarnia. Wnętrze foyer Teatru zaprojektowane zostało jako ulica miasta inspirowana motywymi przemysłowej oraz mieszczańskiej architektury i łączy nowoczesną stylistykę i technologie z tradycyjnym charakterem miasta.
Glówną ideą został teatralny motyw iluzji – wchodząc do wnętrza Teatru znajdujemy się w przestrzeni na zewnątrz.
Będzin, ulice miasta Będzin z charakterystyczna mieszczańską architekturą przenikającą z industrialnymi motywami.

ELEWACJE

Elewacja łączy klasyczne oraz współczesne materiały. Tradycyjna tynkowa fasada historizującej części nawiązuje na metalowe płyty, strukturalny beton, lustrzanne płaszczyzny szkła fasadowego oraz drewno i klinkier. Materiały łączone są na zasadzie kontrastu i eklektycznego przenikania nawiązujacego do głównej idei budowy – teatralnej iluzji czasu i przestrzeni,przenikania i wzajemnego łączenia stylów.

PROGRAM UŻYTKOWY:
PARTER
Duża scena, mała scena, foyer, kawiarnia, biuro organizacji widowni, garderoby aktorskie przy małej scenie, garderoby aktorskie przy dużej scenie, pomieszczenia socjalne, pracownia stolarska, magazyn dekoracji.
1 NP
Gabinet dyrektora, sekretariat, pomieszczenia administracji, kabina akustyka i elektryka przy dużej scenie, kabina akustyka i elektryka przy małej scenie, pomieszczenie ekipy technicznej, pracownia plastyczna, pracownia konstruktorska, pracownia krawiecka, pomieszczenie akustyka, pomieszczenie elektryka, pomieszczenia socjalne, pokój gościnny,magazyn dekoracji lekkich.
2 NP
Pomieszczenie kierownika technicznego, pomieszczenie ekipy technicznej, pokoje gościnne, pomieszczenia socjalne.

Po zapoznaniu się z tym krótkim opisem na pierwszy rzut oka zaintrygowało mnie zdanie “ulica miasta inspirowana motywymi przemysłowej oraz mieszczańskiej architektury”, która “łączy nowoczesną stylistykę i technologie z tradycyjnym charakterem miasta”. Nie wiem jak wam, ale mnie zapaliła się czerwona lampka w głowie. Mieszczańska architektura z przemysłowymi motywami? Ja z historii naszego miasta nigdy nie byłem zbyt mocny, ale obserować jak każdy prosty człowiek potrafię i nie za bardzo kojarzę tak wyszukaną kolorystykę i mieszczański charakter kamienic w naszym mieście, stąd nie rozumiem wogóle, co czeski projektant miał na myśli. Ale ja może prosty chłop ze wsi jestem, dlatego poddaję jako rzemieślnik analizie boczną elewację, na której chyba autor przeszarżowałl z scenograficzną dosłownością.TDZ_elewacja boczna

Mamy tu 3 różne światy, kompletnie nie pasujące, a co gorsze nie wpisujące się w charakter tego miejsca. Środek elewacji bardziej kojarzy mi się z wejściem do aquaparku niż do teatru. A to przełamanie? Przepraszam za szczerość ale nie to miejsce i nie ten czas. Autor nazywa to teatralną iluzją czasu. Ja niestety widzę tu jedynie chaos. Czy ktoś pamięta jeszcze o charakterze tego miejsca? Cegła, drewno, stal, szklane tafle, beton, tynk, zieleń…czy to ma być fasada hurtowni materiałów budowlanych? Mnie trochę narożnik budynku kojarzy się z piecem kaflowym. Ale może to właśnie ta ukryta iluzja.

TDZ_koncepcja_narożnik

Przejdźmy na drugą stronę budynku. Tutaj zaprojektowano potężne foyer, które uważam za ciekawy pomysł. Gorzej oceniam jego wizualną formę wyrażenia, która znowu wydaję mi się jakąś obcą formą nie wpisującą się w charakter reszty obiektu. Mam wrażenie, że każda elewacja została zdjęta dosłownie z innego obiektu i jakby tak zrobić rozwinięcie wszystkich elewacji można oddczuć tą obcość poszczegółnych fasad sąsiadujących ze sobą.

TDZ_koncepcja_foyer

Tego typu pomysł na foyer idealnie odnalazłby się właśnie na naszym dworcu PKP w Będzinie, gdzie cały obiekt utkany jest z cegły i brakuje tylko we wnętrzu drobnych naleciałości industrializmu (za to mamy salon okien PCV). Wizualizację powyżej odczytuję jako ciekawy pomysł ale na wnętrze dworca, niż miejsce choćby odrobiny iluzji. Pomijam już fakt kosztów utrzymania takiej przestrzeni. To przecież nie galeria handlowa, gdzie na codzień przebywają tłumy ludzi tylko teatr czy aż teatr. Poniżej zamieszczam rzut przyziemia teatru przed i po modernizacji.

Invalid Displayed Gallery

I na koniec przestrzeń publiczna na zewnatrz foyer, w której maja odbywać się pokazy multimedialne. Bardzo mała. Nie za bardzo rozumię dla kogo mają być te pokazy, gdyż miejsca dla widzów jakoś mi wizualnie brakuje. Może bardziej słuszne byłoby wlaśnie zrobienie multimedialnego foyer, które stałoby się alternatywą, nowoczesną przestrzenią dla klasycznej sceny znajdującej się tuż za ścianą? Tak sobie po cichu sam gdybam.

TDZ_przestrzen

Niby zamysł ogólny jest, dobrze, że powstała na jego bazie koncepcja ale następnym etapem powinien być konkurs architektoniczny, który właśnie odsłoniłby te wszystkie bolączki, z którymi sobie kompletnie nie poradzono na tym etapie. To nie budynek Powiatowej Biblioteki, który sam w sobie przed modernizacją był bardzo ciekawą bryłą i tak naprawdę ciężką było mu zaszkodzić termomoderizacją, tylko narożny kloc bez nuty zachwytu i polotu. Ten budynek woła o pomoc, ale nie pierwszą lepszą, z łapanki. Czy dyrektor teatru straciłby coś gdyby ogłosił konkurs na “nowy teatr”? Moim zdaniem mółby tylko wygrać, a kolejka chętnych byłaby dłuższa niż sam teatr, bo takie tamaty często stanowią wyzwanie dla środowisk architektonicznych.

Na pewno to nie czas na projekt budowlano-wykonawczy wraz ze szczegółowym wykonaniem inwentaryzacji, na który miasto przeznaczyło zaledwie 3 miesiące!!!  Jakiego projektu my mieszkańcy możemy się spodziewać? Nie muszę chyba odpowiadać, każdy inteligentny człowiek potrafi sobie wyobrazić zakres projektu i czas dopracowania szczegółów. Tu chyba właśnie pozostało miejsce na tą ironiczną  iluzję, której niestety pomimo, iż bardzo się starałem nie udało mi się odnaleźć w prezentowanym projekcie. Ciekawi mnie wasza opinia stąd zamieszczam poniżej sondę i czekam na wasze opinie.

Czy podoba Ci się koncepcja przebudowy Teatru Dzieci Zagłębia w Będzinie?

  • Nie (72%, 13 głos/ów)
  • Tak (28%, 5 głos/ów)
  • Nie mam zdania (0%, 0 głos/ów)

Głosowało:18

 

wyświetleń: 403
Możesz śledzić komentarze do tego wątku poprzez subskrypcję RSS 2.0. Komentarze i pingi są wyłączone.

2 komentarze

  1. 1
    Andrzej 

    Kolejny kiczowaty koszmarek architektoniczny! Taki niestety gust jest wynikiem współczesnej edukacji, a zwłaszcza oddziaływania telewizji i internetu.
    Uzasadnienie koncepcji słowami: “Rekonstrukcja oraz budowa nowej cześci Teatru w Będzinie, łączy w sobie współczesny konstruktywizm z typową dla miasta, mieszczańską i przemysłową architekturą” jest po prostu kłamstwem i kpiną z mieszkańców Będzina! Najwięcej zastrzeżeń mam do “starej” części tetaru, czyli projektowanego “pieca kaflowego”. Zgadzam się z Pana zdaniem. Tu nic do siebie nie pasuje, a najmniej pasuje do otoczenia. Ta paskudna zielona ściana tak jakoś kojarzy mi się trochę z budynkami renesansowymi Włoch… Generalnie szkoda pieniędzy na takie “cudo” no i szkoda samego modernistycznego budynku! Ciekawe kto za tym projektem stoi, kto go promuje i nie pozwala na wypowiedzenie się innym architektom…
    Czy konserwator zabytków ma tu coś do powiedzenia?

  2. 2
    Lipton 

    Wszelkie prace na tym obiekcie wymagają pozytywnej zgody Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Ale po kilku “lekcjach historii” z tej instytucji w ostatnich latach w naszym mieście wątpię coraz bardziej w tą instytucję. Poza tym miasto chyba już dogadało sprawę skoro zleca opracowanie projektu wykonawczego. Chyba, że mają w d… WKZ i na razie niczym się nie martwią. Moim zdaniem to ma być flagowa inwestycja przed wyborem na kolejną kadencję obecnej władzy stąd ten pośpiech.